Szeretettel köszöntjük kedves Olvasónkat!

Az Ökoiskola Cím azon iskolák munkájának állami elismerése, melyek iskolafejlesztési, pedagógiai munkája kiemelkedően magas színvonalon képviseli a környezeti nevelés, a fenntarthatóság pedagógiája értékeit. Ezt a címet mi is szeretnénk elérni, ezért dolgozóink egy ökoteamet hoztak létre. A team megalkotta a munkatervet, mely segít minket a célok megfogalmazásában és elérésében. Iskolánk minden munkaközössége delegált tagot, az alsós és felsős munkaközösség és a technikai dolgozók is. Mindannyian egy célért küzdünk, megismertetni a tanulókat a fenntarthatóság fogalmával, a környezetvédelemmel, a hulladékgazdálkodás fontosságával, igyekszünk megszerettetni a természetet, megfigyeléseket végzünk környezetünkben.

Ahhoz, hogy elnyerjük az Ökoiskola címet, egy kritériumrendszert kell teljesítenünk, melyben 90, az iskolai élethez alkalmazkodó és az iskolai életbe belehelyezhető kritérium közül kell 25-öt az első három évben teljesíteni. A további feltételek szabadon választhatóak, teljesítésüket csak hosszú távú célként kell az iskolának elfogadnia ahhoz, hogy ökoiskolává válhasson.

Intézményünk kis lépésekkel indult, de egyre több mindent szeretnénk megvalósítani a következő éveken.

A szemetet szelektíven gyűjtjük. Minden osztályban lehetőség van az újrahasznosítható hulladék külön kukákban való gyűjtésére. A következő tanévtől szeretnénk a szerves hulladékot is komposztálni, az itt előállított termőföldet felhasználni a magaságyásainkhoz. Az alsósok és felsősök rendelkezésére áll egy-egy, a hulladék teljes különválasztásához alkalmas gyűjtősziget. A használt elemeket is leadhatják diákjaink, és 2021. februárjától kezdve a használt kütyüket, megunt vagy hibás mobiltelefonokat is átvesszük.

Fontosnak tartjuk a diákok és a szülők bevonását is a fenntarthatóságra való nevelésbe. A Diákönkormányzat környezetvédelmi delegáltjai aktívan részt vesznek a team munkájában, véleményüket kifejtik, ötleteikkel segítik munkánkat.

Felállítottuk az öko-járőr szolgálatunkat is, a feladatra kijelölt tanulók a szünetekben a folyosókat és a tantermeket járják körbe, lekapcsolják a felesleges világítást, nyitják-zárják az ablakokat, felügyelik a takarékos vízfogyasztást.

A szülők segítségére és ökotudatos magatartására is számítunk, ötleteiket és észrevételeiket az alábbi e-mailcímre várjuk:

Egy ökoiskola abban különbözik egy átlagos iskolától, hogy nem csak a tanításban érvényesülnek a környezeti nevelés, a fenntarthatóság pedagógiájának elvei, hanem az iskolai élet minden területén; az iskola működtetése terén éppúgy, mint a gyerekek étkeztetése vagy a táborok szervezése során, ezért igyekszünk minden évben erdei iskolát szervezni az ötödik osztálynak. Jelen pandémiás helyzetben ez nem megoldható, de ha lehetőség lesz rá, pótolni fogjuk a táborokat.

A fenntarthatóság jegyében az elmúlt években a következő programokat szerveztük:

2020. október : papírgyűjtés

2020. május: levendula ültetés

2020. április 22. Föld napja kiállítás

2020. április : Papír- és kupakgyűjtés

2020. március 13.: használt játék és könyvvásár, virágvásár

2019. október: Egészségnap

2019. szeptember: Erdei iskola

                                   Virágültetés

                                   Klímavédelmi sztrájk

                                   Kutatók éjszakája

                                   Papír- és kupakgyűjtés

2019. június: Dök nap

2019. Április : Föld napja

2019. március: TeSZedd!